PANOURI SOLARE   

Denumirea corecta pentru panou solar termic este colector solar. Acesta colecteaza radiatia solara si o transforma in energie termica.Ideea utilizarii efectului termic al radiatiei solare a aparut cu mult timp in urma.Primele colectoare solare au fost diferite rezervoare vopsite in negru care captau astfel radiatia solara si incalzeau apa dinauntru. Principala componenta a unui colector solar este elementul absorbant care transforma radiatia solara in energie termica pe care o cedeaza unui agent termic,apa sau antigel.
Pentru a reduce pierderile termice este nevoie ca elementul absorbant sa fie izolat.In functie de tehnica utilizata pentru izolarea elementului absorbant colectoarele solare se impart in:
  -colectoare solare plate ce utilizeaza materiale izolatoare obisnuite
  -colectoare solare cu tuburi vidate ce utilizeaza vidul pentru izolare
  -colectoare solare simple pentru bazine de inot
    


 Un colector solar plat are o carcasă metalică de formă dreptunghiulară în care se află montate celelalte elemente. Printr-un geam de sticlă, razele solare cad pe o suprafaţă care absoarbe radiatia
solara. Energia calorică rezultată nu se pierde, colectorul fiind izolat termic în toate părţile. Căldura de convecţie spre exterior este limitată de unul sau mai multe geamuri.  Căldura de radiaţie, datorată temperaturii proprii, este de asemenea împiedicată de geamul de sticlă care este opac pentru lungimile de undă mai mari. Această căldură este reţinută în interiorul colectorului, echilibrul termic conducând la o temperatură mai înaltă decât în situaţia fără geam. Acest efect este cunoscut sub numele de efect de sera. La colectoarele solare moderne se utilizează sticlă specială, cu un conţinut cât mai mic posibil de fier şi cu o rezistenţă mărită la grindină şi încărcare cu zăpadă. Colectoarele plate au dezavntajul unui randament mai scazut si nu sunt recomandate pentru zonele de deal si munte,unde intensitatea radiatiei solare este mai mica.Colectoarele solare cu tuburi vidate se compun din tuburi montate in paralel în spatele cărora se află reflectoare pentru concentrarea radiaţiei solare. Fiecare tub din panoul solar este format din doua tuburi, cel din exterior este fabricat dintr-o sticla transparenta speciala de duritate mare, din siliciu si bor, iar tubul din interior este tratat cu un material absorbant de caldura si lumina. Intre cele doua tuburi de sticla concentrice este vid. Tubul din interior este înconjurat de o suprafaţă absorbantă de care este ataşat un tub de cupru prin care circulă un agent termic. Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de căldură prin convecţie şi conducţie, permiţând obţinerea de performanţe superioare. Astfel de colectoare sunt mai eficiente în zonele cu temperatură moderată, utilizarea lor în zone calde justificându-se doar în instalaţii tehnice unde este nevoie de temperaturi mai mari. 
Colectoarele solare cu tuburi vidate au urmatoarele avantaje:
  -randament ridicat
  -energia absorbită este aproape constantă în cursul zilei suprafaţa absorbantă fiind mereu perpendiculară pe direcţia razelor solare
  -tuburile se schimba individual nefiind necesara inlocuirea intregului panou
  -durata de viata mare
copyright©2011sunnyway-solar