PANOURI FOTOVOLTAICE      

Celulele solare convertesc lumina soarelui direct în energie electrică.  Sunt fabricate din materiale  semiconductoare. Când lumina este absorbită de aceste materiale, energia solara este descompusa in atomi , fluxului de electroni produce electricitate. Acest proces de conversie a luminii in energie electrică se numeşte efect fotovoltaic.
O celulă solara constă din două sau mai multe straturi de material semiconductor cel mai întâlnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsă între 0,001 și 0,2 mm și sunt dopate cu anumite elemente chimice pentru a formajonctiuni „p” și „n”. Această structură e similară cu a unei diode. Când stratul de siliciu este expus la lumina se va produce o „agitație” a electronilor din material și va fi generat un curent electric.
Celulele, numite și celule fotovoltaice, au de obicei o suprafață foarte mică și curentul generat de o singură celulă este mic dar combinații serie, paralel ale acestor celule pot produce curenți suficient de mari pentru a putea fi utilizați în practică. Pentru aceasta, celulele sunt încapsulate în panouri care le oferă rezistență mecanică și la intemperii.


    

Panoul solar fotovoltaic spre deosebire de un panou solar termic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar reprezintă celulele
solare.Pentru a îndeplini condițiile impuse de producerea de energie electrică, celulele solare se vor asambla în panouri solare utilizând diverse materiale, ceea ce va asigura:
  -protectia transparenta impotriva radiatiilor si intemperiilor
  -legaturi electrice robuste intre celule
  -protectia celulelor de actiuni mecanice
  -racirea corespunzatoare a celulelor
  -protectia impotriva electrocutarii
  -manipulare usoara
Dupa tipul celulelor din care sunt compuse panourile fotovoltaice se impart in:
  -panouri fotovoltaice  monocristaline(monocrystallin solar panel)
  -panouri fotovoltaice policristaline(polycrystallin solar panel)
  -panouri fotovoltaice cu film-subtire(thin-film solar panel)
Avantajul panourilor fotovoltaice cu film-subtire este pretul de cost mai mic.

                                                                                                                                            

copyright©2011 sunnyway-solar.ro